Digitaalisuus kieltenopetuksessa
Digitaalisuutta voidaan hyödyntää kieltenopetuksessa ja oppimisessa monin eri tavoin, mutta kaiken taustalla pitää olla pedagoginen suunnittelu: Mitä ja miten opetellaan, mihin pyritään? Opettajan on rakennettava opetuksen/oppimisen sisällöt valitsemalla kulloinkin sopivat työkalut. Digitaalisuus osana kieltenopetusta tarkoittaa esimerkiksi seuraavia:
- digitaalisen oppimisalustan hyödyntäminen
- digitaaliset kielten oppimisen sovellukset ja ohjelmat (ilmaiset/maksulliset)
- e-portfolio
- sähköiset valmiit oppimateriaalit (kustantajien ja muiden tarjoajien)
- sähköiset kokeet ja -koetyökalut
- digitaaliset kohdekieliset materiaalit (musikki, erilaiset julkaisut ja lehdet, ohjelmat, nettivideot)
- digitaaliset apusovellukset toiminnallisen materiaalin laadinnassa
Digitaalisuus on nykyisellään hyvin laaja kokonaisuus laitteista erilaisiin ohjelmiin ja sovelluksiin, jotka kehittyvät ja vaihtuvat koko ajan. Kaikkien osa-alueiden haltuun saaminen oman ydinosaamisen ohella on haastavaa. Se, että ymmärtää, millaisia mahdollisuuksia ja työkaluja on olemassa ja kehittää omaa osaamistaan askel askeleelta tarvelähtöisesti, avaa mahdollisuuden kehittää omaa opetustaan ja tarjota uudenlaisia kokemuksia kielten oppimisessa.
Sovellukset kieltenopetuksessa ja oppimisessa
Olen testannut paljon erilaisia ilmaisia ja maksullisia digitaalisia sovelluksia, jotka toimivat nettiselaimessa, mutta myös joitakin IPad-applikaatioita. Monia niistä käytän jatkuvasti oman opetukseni olennaisina työkaluina, osaa käytän harvemmin ja osa on jäänyt pelkkään testaamiseen, koska tarjolla on monia rinnakkaisia työkaluja.
Olen koonnut testaamani sovellukset listaksi peda.net -oppimisalustalle. Jokaiselle sovellukselle on oma sivunsa, josta löydät linkin itse sovellukseen, minun laatimani mallituotoksen ruotsiin tai saksaan sekä monessa myös kuvasarja- tai video-ohjeen, miten sovelluksella tuotetaan materiaalia. Löydät listani sinisen “Klikkaa tästä sovelluslistalleni” -napin takaa.
Olen myös ollut mukana monissa hankkeissa kouluttamassa opettajia ja tuottanut niihin materiaalia. Tässä esimerkki Aalto yliopiston hallinnoimasta DIGIJOUJOU hankkeesta, johon laadin 9 pedagogisesti toimivasta sovelluksesta käyttöohjevideon.